احتمالا شما هم سر این دوراهی مانده باشید که کامپوزیت بهتر است یا لمینت؟ لمینت دارای پوسته های نازکی از پرسلان (چینی دندانپزشکی) است و کامپوزیت نیز از رزین ساخته می شود.
هر دو مورد کامپوزیت و لمینت دارای مزایا و معایبی هستند که با بررسی بهتر آن ها می توان دریافت که کامپوزیت بهتر است یا لمینت و در ادامه بیشتر این ویژگی ها را مورد بررسی قرار داده ایم.
کامپوزیت بهتر است یا لمینت؟ تفاوت دو روکش
در ابتدا باید متذکر شویم که هر دو درمان نوعی ونیر (veneer) یا پوشش سطح بیرونی دندان هستند و نامگذاری صحیح به صورت : ونیر های کامپوزیتی و ونیرهای پرسلنی (لمینیت)می باشد.
همانطور که در ابتدا هم اشاره شد، لمینت ونیر، از پوسته های نازک پرسلان (Porcelain) تشکیل شده و به جلوی دندان چسبانده می شود.
همچنین کامپوزیت از مخلوط مصنوعی رزین با شیشه (گلاس)ساخته میشود و این ونیر (پوشش) نیز به صورت یک لایه روی دندان نصب می شود. اکنون که تفاوت بین انواع ونییرها را فهمیدیم، بهتر درک خواهیم کرد که مزایا و معایب این دو چیست و کامپوزیت بهتر است یا لمینت.
مزایا و معایب لمینت چیست؟
بررسی نقاط قوت و ضعف لمینت ما را به این جواب نزدیک تر خواهد کرد که کامپوزیت بهتر است یا لمینت؟ برای ساخت لمینت از دندان فرد باید قالبگیری شود و لیمنت به صورت سفارشی در لابراتوار ساخته می شود. این پوشش کاملاً با رنگ، شکل و اندازه مورد نیاز افراد مطابقت خواهد داشت و کل فرآیند اجرا به همراه جلسه مشاوره، معمولاً سه جلسه طول می کشد. البته بر حسب جنس و متریال و نیز تکنیک بکار رفته برای ساخت ونییر پرسلن ها متفاوت خواهند بود. روش های جدید دیجیتال و مواد مدرن تر این گستردگی را بیشتر نیز کرده اند.
شما ممکن است با لق شدن کامپوزیت دندان یا در واقع شکست و سایش کامپوزیت ها مواجه شوید اما لمینت ها از مواد قوی تر و بادوام تری ساخته شده اند، طول عمر آن ها حداقل ۱۰ سال و اغلب بیشتر است. علاوه بر این، همچون دندان نور را منعکس می کنند و طبیعی تر به نظر می رسند و اینکه در برابررنگ پذیری بسیار مقاوم هستند.
البته نقطه ضعف لمینت را هم باید در نظر بگیرید. این روکش ها معمولاً قابل تعمیر نیستند، بنابراین در صورت آسیب دیدن باید تعویض شوند.
مزایا و معایب کامپوزیت چیست؟
روکش های رزین کامپوزیت به صورت تک لایه روی دندان چسبانده می شود. به همین منظور دندانپزشک لایه روی دندان را تراشیده و کامپوزیت را بر روی محل تراش داده شده قرار می دهد؛ این کار تنها یک جلسه زمان می برد.
از جمله روش کامپوزیت می توان به سریعت در اجرا، ارزانتر بودن به نسبت لمینت، قابل ترمیم بودن و تراش کمتر مینای دندان اشاره کرد. اما برای اینکه ببینیم کامپوزیت بهتر است یا لمینت باید به روی دیگر سکه یعنی معایب نیز توجه کنیم.
به عنوان نقطه ضعف باید گفت که کامپوزیت به راحتی لکه دار می شود، دوام کمتری نسبت به لمینت دارد (طول عمری حدود هشت سال) و تراش خوردگی های دندان اغلب بسیار قابل مشاهده هستند.
کامپوزیت طبیعی تر است یا لمینت؟
کامپوزیت پیش از آنکه روی دندان چسبانده شود، باید پولیش شود، اما لمینت نیازی به پولیش کردن ندارد. اگرچه هر دو روکش دندانی لمینت و کامپوزیت به صورت سفارشی برای بیمار ساخته می شوند اما در این بین روکش لمینت نسبت به کامپوزیت دارای پوششی طبیعی تر است.
مراقبت های بهداشتی از روکش دندان
به طور کلی روکش های دندانی کامپوزیت و لمینت به منظور اصلاح عیب های جزئی در دندان های جلویی کاربرد دارند. به منظور افزایش طول عمر روکش دندانهای جلویی لازم است کمی بیشتر از همیشه نسبت به سلامت دهان خود حساس بوده و دندانهای خود را دو بار در روز مسواک بزنید.
علاوه بر مسواک توصیه می شود که از نخ دندان و دهانشویه نیز استفاده کنید زیرا می تواند به مراقبت از روکش کامپوزیت و لمینت دندان و همچنین حفظ سلامت دندان های اصلی کمک کند.
به طور کلی در مورد مراقبت های بهداشتی حاصل از پروتز دندان و روکش آن، فرقی نمی کند که کامپوزیت بهتر است یا لمینت؛ هر دو نوع روکش همچون دندان طبیعی نیاز به رسیدگی و نگهداری دارند در غیر این صورت دچار مشکل می شوند ضمن اینکه اگر دندان پشت روکش بپوسد کل فرآیند روکش دچار مشکل خواهد شد.
نکته پایانی
در این نوشته سعی کردیم ببینیم که کامپوزیت بهتر است یا لمینت؛ به طور کلی مزایای لمینت از جمله مقاومت، طبیعی بودن و طول عمر آن به نسبت کامپوزیت بالاتر است اما کامپوزیت روکشی ارزانتر حساب می شود.
در صورت نیاز به ویزیت دندانپزشک و انجام روکش روی دندان می توانید با مطب دندانپزشکی دکتر دل آرام تماس بگیرید.