جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
کلینیک دکتر دل آرام

بیماری پریودنتال لثه چیست

5/5 - (1 امتیاز)

بیماری پریودنتال لثه یک نوع التهاب لثه است که باعث آسیب به بافت‌ها و استخوان‌های اطراف دندان می‌شود. علت اصلی این بیماری تجمع باکتری‌های ناشی از پلاک و جرم دندان در دهان است.

این بیماری می‌تواند سطوح مختلف شدت داشته باشد و در صورت عدم درمان منجر به لق شدن و از دست دادن دندان‌ها می‌شود. برخی از علائم این بیماری عبارتند از: خونریزی، متورم، قرمزی، درد و حساسیت لثه، پس رفت لثه، فاصله‌گیری دندان‌ها، بوی بد دهان و آبسه لثه.

برای درمان بیماری پریودنتال لثه لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید تا پلاک‌ها و جرم‌های دندان را پاک کند و در صورت لزوم روش‌های دیگری مانند جراحی های مرتبط با لثه، درمان دارویی و درمان لیزری را انجام دهد. همچنین برای پیشگیری از این بیماری، باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کرده و از مصرف دخانیات، تنباکو و الکل خودداری کنید.

علت پریودنتال لثه چیست؟

پلاک (لایه‌ای نازک که روی دندان‌ها جمع می‌شود و پر از باکتری است) باعث ایجاد بیماری پریودنتال می‌شود. باکتری‌های بد روزانه روی دندان‌ها و اطراف لثه‌ها می‌لندند. اگر بهداشت دهان و دندان نادیده گرفته شود و باکتری‌ها با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از دندان‌ها و دهان پاک نشوند، لثه‌ها التهاب می‌گیرند.

اگر التهاب لثه درمان نشود، به مرور زمان خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن اتفاق می‌افتد و سبب شروع بیماری پریودنتال می‌شود.

بیشتر بدانید: بهترین مرکز ایمپلنت در تهران چه شرایطی لازم است؟

چه عوالی سبب تشدید پریودنتال در لثه می شود؟

چه عوالی سبب تشدید پریودنتال در لثه می شود؟

به طور کلی عوامل همچون دخانیات، وراثت، دیابت، استرس و… می توانند سبب تشدید در بیماری پریودنتال لثه شوند؛ در زیر بیشتر به آن ها پرداخته ایم:

  • استعمال دخانیات: سیگار کشیدن و تنباکو خوردن باعث آسیب رسیدن به بافت‌های دندان و لثه می‌شود و خطر بیماری پریودنتال را بالا می‌برد.
  • وراثت و ژنتیک: برخی افراد به دلیل ژن‌های خاصی که دارند، بیشتر از دیگران مستعد بیماری پریودنتال هستند. اما با رعایت بهداشت دندان و لثه می‌توانند از این بیماری پیشگیری کنند.
  • دیابت: افراد دیابتی دچار نوسانات قند خون می‌شوند که باعث می‌شود باکتری‌ها راحت‌تر در دهان رشد کنند. همچنین برخی از درمان‌های سرطانی یا ایدزی می‌توانند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کنند و خطر بیماری پریودنتال را افزایش دهند.
  • استرس: استرس باعث می‌شود بدن کمتر بتواند با عفونت‌ها مقابله کند و در نتیجه بیماری پریودنتال شدیدتر می‌شود.
  • مصرف برخی داروها: برخی از داروهای فشار خون، افسردگی، ضد التهاب و ضد تشنج می‌توانند باعث کاهش ترشح آب دهان شوند و در نتیجه محیط مناسبی برای رشد باکتری‌ها ایجاد کنند.
  • هورمون‌های نامنظم: بلوغ، حاملگی و یائسگی باعث تغییر در سطح هورمون‌ها می‌شوند که می‌تواند تاثیر منفی بر روی سلامت دندان و لثه داشته باشد.

پریودنتال مزمن چیست؟

پریودنتیتال مزمن یک بیماری پیشرفته است که بافت‌های حمایت کننده دندان (لثه و استخوان) را تخریب می‌کند. این بیماری با افزایش سن رخ می دهد.

وقتی پریودنتیتال مزمن اتفاق می‌افتد، دندان‌ها از لثه دور می‌شوند و فضاهایی به نام پاکت در بین آن‌ها ایجاد می‌شوند که پلاک‌ها در آن‌ها جمع می‌شوند. در نهایت، لیگمان و استخوان دور دندان خراب می‌شوند و دندان‌ها شل می‌شوند.

پریودنتال تهاجمی چیست؟

پریودنتال تهاجمی چیست؟

پریودنتیت (پیوره) مهاجم یک بیماری است که باعث آسیب سریع به بافت‌ها و استخوان‌های دور دندان می‌شود. این نام از سرعت تخریب آن نشات می‌گیرد. این بیماری معمولا در افرادی که سن کم و سلامتی خوب دارند رخ می‌دهد، اما ممکن است در سنین بالاتر هم دیده شود.

اگرچه شیوع این بیماری کمتر از پریودنتیت (پیوره) مزمن است، اما اگر به موقع تشخیص و درمان نشود می‌تواند سبب از بین رفتن دندان‌ها به زودی شود. این بیماری نیز مانند بسیاری از بیماری‌ها دارای تمایلات نژادی و جنسیتی است، به این معنی که بیشتر در مردان و افراد سیاه پوست رخ می‌دهد تا زنان و افراد سفید پوست.

علائم بیماری پریودنتال لثه چیست؟

بیشترین علائم بیماری پریودنتال لثه عبارتند از:

  • خونریزی لثه، مخصوصاً هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
  • تورم، قرمزی، درد و حساسیت لثه
  • پس رفت لثه، یعنی لثه از دندان‌ها جدا شده و طول دندان‌ها بیشتر به نظر می‌رسد
  • فاصله‌گیری دندان‌ها، یعنی دندان‌ها از هم دور شده و فضای بین آنها بیشتر می‌شود
  • بوی بد دهان، که نشانه عفونت باکتریایی در دهان است
  • آبسه لثه، یعنی تشکیل پوسته یا پوسیدگی در لثه که ممکن است مایع چرکی داخل آن باشد

اگر شما هر یک از این علائم را دارید، بهتر است سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید تا بیماری پریودنتال لثه را تشخیص و درمان کند. درمان این بیماری ممکن است شامل جرم‌گیری دندان، جراحی لثه، درمان دارویی و درمان لیزری باشد. برای پیشگیری از این بیماری، باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و از مصرف دخانیات، تنباکو و الکل خودداری کنید.

درمان بیماری پریودنتال لثه چیست؟

درمان بیماری پریودنتال لثه چیست؟

برای درمان بیمرای پریودنتال لثه مراحلی لازم است؛ نخستین مرحله تمیز کردن دندان‌ها از رسوبات پلاک دندانی و توکسین‌های باکتریایی با روش Scaling and Root Planning یا جرم گیری عمقی دندان ‌ها است. پس از آن بررسی وضعیت بافت لثه و تعیین برنامه‌ای برای چک آپ و جرم گیری منظم دندان‌ها صورت می گیرد.

در مواردی نیاز ترمیم و بازسازی بافت‌های نرم و سخت و جایگزینی دندان‌های از دست رفته با ایمپلنت‌های دندانی لازم است که توسط یک پریودنتیست (متخصص جراحی لثه) صورت می گیرد.

پس از درمان پریودنتال لثه تغییر عادات ضروری است و باید رعایت بهداشت دندان و ترک سیگار برای جلوگیری از تشکیل پلاک دندان، که عامل پریودنتال هستند صورت بگیرد.

بیشتر بدانید: طول عمر و ماندگاری لمینت دندان

نکته پایانی

در این مطلب به بیماری پریودنتال لثه پرداختیم؛ به طور کلی باکتری ها و پلاک ها عامل به وجود آمدن این بیماری هستند که سبب خونریزی لثه و لث شدن دندان ها می شود.

شما می توانید برای دریافت انواع درمان های لثه با مطب دکتر محمدرضا دل آرام تماس بگیرید.

پیمایش به بالا