وقتی صحبت از جایگزینی دندانهای از دست رفته به میان میآید، ایمپلنتهای دندانی یکی از پیشرفتهترین و ماندگارترین گزینههای موجود هستند. اما آیا ایمپلنت دندان برای هر فردی مناسب است؟
اگر شما هم می پرسید که آیا ایمپلنت دندان برای من مناسب است یا خیر، این مقاله که در آن به بررسی شرایط لازم برای جراحی ایمپلنت دندان پرداخته ایم برای شماست. در این مطلب به عواملی که باید قبل از تصمیمگیری در نظر گرفته شوند، میپردازیم.
شرایط کلی برای ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندانی یک روش جراحی است که در آن یک پایه فلزی در استخوان فک قرار داده میشود تا تاج مصنوعی دندان بر روی آن نصب شود. برای اینکه فردی کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت باشد، باید شرایط زیر را داشته باشد:
به طور کلی، ایملنت دندان برای اکثر افراد مناسب است، اما شرایطی وجود دارد که به طور کلی باید برای کاشت ایمپلنت و کم کردن ریسک شکست آن در نظر گرفته شوند:
- سلامت عمومی: فرد باید از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشد. بیماریهای مزمن مانند دیابت کنترل نشده، پوکی استخوان شدید، و بیماریهای سیستم ایمنی میتوانند شانس موفقیت ایمپلنت را کاهش دهند.
- سلامت لثه و دندان: کاندیدای ایمپلنت دندان باید بهداشت دهان و دندان خوبی داشته باشد. لثهها باید سالم باشند و عفونت فعال لثه وجود نداشته باشد.
- استخوان کافی: استخوان فک باید به اندازه کافی قوی و ضخیم باشد تا بتواند ایمپلنت را نگه دارد. در برخی موارد، ممکن است نیاز به پیوند استخوان قبل از ایمپلنت باشد.
- تعهد به مراقبتهای بعد از درمان: فرد باید متعهد به رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از ایمپلنت باشد. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به طور منظم و مراجعه منظم به دندانپزشک برای چکاپ ضروری است.
بیشتر بدانید: علائم و درمان عفونت ایمپلنت دندان
عوامل شکست ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان برای همه افراد به صورت یکسان جواب نمی دهد و برای برخی ممکن است که با شکست همراه باشد. برخی شرایطی که میتوانند مانع از موفقیت ایمپلنت شوند عبارتند از:
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن میتواند فرآیند بهبودی را کند کرده و خطر عفونت را افزایش دهد.
- بیماریهای مزمن: بیماریهایی مانند دیابت نوع ۲ که به خوبی کنترل نشدهاند، میتوانند روند بهبودی را مختل کنند.
- داروها و درمانهای خاص: برخی داروها یا درمانهای پزشکی میتوانند بر سلامت استخوانها و لثهها تأثیر منفی بگذارند.
اگر بیمار از بیماری هایی چون دیابت کنترل نشده رنج ببرد یا مبتلا به پوکی استخوان شدید و بیماریهای سیستم ایمنی باشد، شانس موفقیت ایمپلنت برای او کاهش می یابد. علاوه بر این مصرف برخی داروها مانند بیس فسفونات و داروهای ضد انعقاد خون میتوانند با ایمپلنت تداخل داشته باشند.
ایمپلنتهای دندانی مزایای بسیاری دارند؛ این دندان های مصنوعی بسیار شبیه دندانهای طبیعی هستند و احساس راحتی بیشتری نسبت به پروتزهای متحرک دارند. علاوه بر این ایمپلنت دندان به شما اجازه میدهد تا با اطمینان بیشتری غذا بخورید و صحبت کنید.
مشکلات استخوان فک
مشکلات فک یکی از مواردی است که می تواند ایمپلنت دندان را برای افراد نامناسب کند. با این حال این به معنی امکان ناپذیر بودن ایمپلنت نیست بلکه نیاز به اقدامات و طبیعتاً به صرف هزینه های جانبی برای درمان مشکلات استخوان فک جهت کاشت ایملپنت نیاز خواهد بود.
آتروفی یا تحلیل رفتن استخوان فک یک مشکل رایج در افرادی است که دندان های خود را از دست داده اند. برای رفع این مشکل می توان از پیوند استخوان استفاده کرد. در این روش، استخوان از قسمت دیگری از بدن کاندیدای ایمپلنت دندان یا از یک منبع مصنوعی گرفته می شود و به استخوان فک پیوند زده می شود.
همچنین اگر استخوان فک بیمار کیفیت نامناسبی داشته باشد، ممکن است برای ایمپلنت مناسب نباشد. در این موارد می توان از روش های مختلفی مانند افزایش پهنای استخوان و افزایش ارتفاع استخوان برای بهبود کیفیت استخوان فک استفاده کرد.
مزایای ایمپلنت دندان
ایمپلنتهای دندانی مزایای بسیاری دارند؛ این دندان های مصنوعی بسیار شبیه دندانهای طبیعی هستند و احساس راحتی بیشتری نسبت به پروتزهای متحرک دارند. علاوه بر این ایمپلنت دندان به شما اجازه میدهد تا با اطمینان بیشتری غذا بخورید و صحبت کنید.
ایمپلنت ها نسبت به دندان مصنوعی از عمر مفید بیشتری برخوردار هستند و با مراقبت مناسب، ایمپلنتها میتوانند تمام عمر دوام بیاورند.
چگونه مشخص شود ایمپلنت دندان برای من مناسب است؟
قبل از انجام ایمپلنت، دندانپزشک باید به طور کامل شرایط بیمار را بررسی کند تا مطمئن شود که کاشت ایمپلنت دندان برای او مناسب است. این ارزیابی شامل مراحل زیر است:
- معاینه و مشاوره: دندانپزشک ابتدا دندانها و لثهها را معاینه کرده و با بیمار در مورد سابقه پزشکی و دندانپزشکی او صحبت میکند تا ضمن مشخص کردن وضعیت سلامتی، انتظارات بیمار از ایمپلنت را بررسی کند.
- عکسبرداری: دندانپزشک از دندانها و لثهها عکسبرداری میکند. این عکسها به صورت اشعه ایکس از دندانها و فک بیمار گرفته میشود و در برخی موارد، ممکن است نیاز به اسکن CT یا اسکن سه بعدی باشد.
- بررسی سلامت عمومی: دندانپزشک در مورد سلامت عمومی بیمار سوالاتی میپرسد و ممکن است آزمایش خون یا سایر آزمایشهای پزشکی را تجویز کند.
- بررسی سلامت دهان و دندان: دندان ها باید از لحاظ وضعیت لثه برای کاشت ایمپلنت دندان بررسی شده و باید عاری از بیماری و عفونت لثه باشند.
- قالبگیری: دندانپزشک از دندانها و لثهها قالبگیری میکند و از این قالب برای ساخت مدلهای گچی استفاده میشود.
- برنامهریزی درمان: دندانپزشک با توجه به اطلاعات جمعآوری شده، برنامهریزی درمان را انجام میدهد و نوع ایمپلنت، تعداد ایمپلنتها، و محل قرارگیری آنها را تعیین میکند.
- ارائه اطلاعات به بیمار: دندانپزشک اطلاعات کاملی را به کاندیدای ایمپلنت دندان عرضه می کند که شامل مراحل درمان، هزینهها، و مراقبتهای بعد از درمان به بیمار می شود.
بیشتر بدانید: اگر پیچ ایمپلنت بیفتد چه کنیم
آیا ایمپلنت گزینه ای مناسب است؟
ایمپلنت دندانی میتواند گزینهای عالی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته باشد، اما مهم است که قبل از تصمیمگیری، با یک دندانپزشک متخصص مشورت کنید. ارزیابی دقیق سلامت دهان و دندان و بررسی شرایط خاص شما میتواند به شما کمک کند تا تصمیمی آگاهانه بگیرید. شما می توانید برای اطلاعات بیشتر با کلینیک دندانپزشکی دکتر محمدرضا دل آرام تماس بگیرید.