چند وقت بعد از کشیدن دندان میتوان اقدام به گذاشتن ایمپلنت نمود و کلا چه مدت طول میکشد تا درمان ایمپلنت نهایی شود؟
پاسخ به این سوال تحت مبحثی به نام timing of implant placement قرار میگیرد که به صورت ساده و مختصر آنرا در اینجا میاورم.
بر حسب اینکه بین کشیدن دندان و گذاشتن ایمپلنت چقدر فاصله زمانی باشد،چهار نوع(type) درمان خواهیم داشت:
۱-ایمپلنت فوری یا immediate implantation که به آن type one هم گفته میشود: بلافاصله بعد از کشیدن دندان ایمپلنت در محل آن قرار میگیرد.لازم به ذکر است علیرغم اینکه این درمان ساده تر به نظر میرسد ولی اینگونه نیست و در برخی موارد نیاز به ملاحظات بیشتری نسبت به درمان های معمولی میباشد و کلا ایمپلنت فوری جزو درمان های پیشرفته(advanced) محسوب میشود. مزیت این روش کوتاه شدن زمان درمان است که بویژه در نواحی جلوی دهان که بی دندانی مشکل بزرگی محسوب میشود کاربرد آن مفید است.
۲-کاشت نوع دو یا type II: چهار تا هشت هفته بعد از کشیدن دندان اقدام به کاشت ایمپلنت میگردد.در طی این مدت لثه و بافت نرم ترمیم شده اند که این جراحی کاشت ایمپلنت را راحت تر میکند ولی به جای ریشه ای دندان کشیده شده هنوز استخوان سازی کامل انجام نشده. این روش نیز بیشتر برای نواحی زیبایی (دندان های جلوی فک بالا) بکار میرود.
۳-کاشت نوع سه یا type III: دوازده تا شانزده هفته پس از کشیدن دندان کاشت ایمپلنت انجام میشود. در این روش بافت نرم(لثه) و بافت سخت(استخوان) کاملا بالغ شده اند و کاشت ایمپلنت راحت تر و موفقیت آمیز تراست ولی عیب آن اینست که زمان بی دندانی طولانی خواهد بود و به همین دلیل بشتر در مورد دندان های نواحی عقب دهان بکار میرود.
۴- کاشت نوع چهار یا type IV: بیش از شانزده هفته بعد از کشیدن دندان اقدام به کاشت ایمپلنت میشود. این روش بیشتر در مواردی کاربرد دارد که نیاز به جراحی های وسیع و پیوند های بزرگ وجود دارد .
پس از مرحله ی کاشت ایمپلنت با یک فاصله ی زمانی معین ( که طول این فاصله را شرح خواهم داد) نوبت به مرحله ی پروتز یا قرار دادن روکش روی ایمپلنت فرا میرسد .
این فاصله ی زمانی (بین کاشت و پروتز) از دو ماه تا نه ماه ممکن است به طول بیانجامد بدین ترتیب که:
اگر هنگام کاشت ایمپلنت نیاز به پیوند نباشد و استخوان و لثه ی ناحیه از ابعاد و کیفیت مناسب برخوردار باشند این زمان حدود دو ماه (برای فک پایین) و یا سه ماه (برای فک بالا) در نظر گرفته میشود.
در صورت نیاز به پیوند استخوان و یا لثه این زمان تا نه ماه (برحسب حجم پیوند بکار رفته) ممکن است باشد یعنی هرچه مقدار پیوند بیشتر باشد زمان بیشتری لازم است تا درمان نهایی شود.
اما این فاصله ی زمانی بین کاشت ایمپلنت و گذاشتن روکش (یا در واقع مرحله ی نهایی درمان ) برای چیست و چرا باید اینقدر فاصله زمانی در نظر گرفت؟
بعد از کارگذاری ایمپلنت لازم است که استخوان در اطراف ایمپلنت شکل بگیرد که به آن اصطلاحا osseointegration گفته میشود. اگر قبل از این مرحله روی ایمپلنت فشار وارد شود ممکن است ایمپلنت شل شده و درمان با شکست مواجه شود.
چرا برای بعضی درمان های ایمپلنت جراحی های متعدد لازم است؟
در برخی موارد که استخوان و لثه یاقیمانده بسیار کم است (این ممکن است بدلایل مختلف ایجاد شود مثلا زمان زیادی از کشیدن دندان گذشته باشد و یا به علت وجود تومور ویا کیست های خاص تحلیل استخوان شدید ایجاد شده باشد) جهت بازسازی استخوان تحلیل رفته نیاز به پیوندهای وسیع خواهد بود.
در صورت انجام این پیوند های وسیع معمولا یک فاصله ی زمانی چند ماهه لازم است تا پیوند تبدیل به استخوان شود و پس از آن اقدام به کاشت ایمپلنت میشود.